Röntgenfoto’s

Problemen aan het gebit zijn niet altijd aan de buitenkant te zien. Daarom maken we eens in zoveel tijd röntgenfoto’s. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruit ziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Ook helpen röntgenfoto’s bij het vaststellen van de mate van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten. De tandarts gebruikt röntgenfoto’s dus voor het vinden en bekijken van tandheelkundige afwijkingen, zoals ontstekingen en gaatjes, die met het blote oog niet te zien zijn.

Wat voor röntgenfoto’s kunnen we maken?

  • Bite-wings zijn kleine foto’s van de kiezen van uw gebit. We maken twee foto’s: één links en één rechts. Op deze foto’s is de bovenkant van uw kiezen te zien, een gedeelte van de wortels en het omliggende bot. Bite-wings worden elke 2 tot 3 jaar gemaakt, bij meer risico op gaatjes kan dat ook vaker zijn.
  • Een solo-foto maken we als we een bepaalde tand of kies beter willen onderzoeken. Op dit type foto is de hele tand of kies van kroon tot wortelpunt te zien. Zo kan de tandarts bijvoorbeeld zien of zich ontstekingen aan de wortelpunten bevinden.
  • Als we een totaalplaatje van het gebit nodig hebben, maken we een orthopantomogram (OPT). Hiermee krijgen we een overzicht van alle tanden en kiezen in de boven- en onderkaak.

Zijn er risico’s bij een röntgenfoto?

Iedereen die bij ons in de praktijk röntgenfoto’s maakt in opdracht van de tandarts, is daarvoor opgeleid en gecertificeerd. De hoeveelheid straling die vrij komt bij het maken van een foto is zeer klein en heeft geen nadelige gevolgen voor uw gezondheid. Even ter vergelijking: het maken van twee röntgenfoto’s geeft evenveel straling als een avondje tv-kijken.

Röntgenfoto’s tijdens zwangerschap

Het maken van een röntgenfoto bij de tandarts tijdens de zwangerschap is veilig. Als bekend is dat u zwanger bent, word foto’s maken meestal uitgesteld. Mocht het toch nodig zijn, dan kunnen we de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. De straling die gebruikt wordt is zeer gering en komt niet in de buurt van uw ongeboren kindje. Wacht u toch liever tot na de zwangerschap? Geef dit dan aan bij uw tandarts. De behandeling wordt dan uitgesteld. Mocht het hoogst noodzakelijk zijn om een röntgenfoto te laten maken, dan zal uw tandarts dit met u overleggen. Geef het dus altijd aan als u zwanger bent.

Scroll naar boven